Содержание:
  1. У чому унікальність дрона від українців
  2. Призначення 
  3. Ціна та збірка
  4. Бліц-інтерв’ю з Володимиром Усовим 

15 червня у Києві презентували макет нового українського бойового безпілотника від компанії Ace. Її засновниками стали звільнені у листопаді 2020 року експрезидент ДП "Антонов" Олександр Лось та колишній голова Державного космічного агентства України Володимир Усов. Третім співзасновником став генеральний директор компанії "Гідробест" Володимир Тіт.

Над проєктом безпілотника працювали українські інженери зі знакових українських авіапідприємств: "Івченко-Прогрес", "Мотор Січ", ФЕД, Южмаш та ТОВ "Гідробест". Зрештою, обіцяють розробники, дрон вийде унікальним у своєму класі – аналогів за ці гроші в світі просто не існує.

LIGA.net побувала на презентації макету першого українського безпілотника, а після того поспілкувалась з віцепрезидентом компанії Ace Володимиром Усовим. 

У чому унікальність дрона від українців

"У своєму класі бойових безпілотників, які можуть переносити озброєння до 1 тонни, – Ace One – №1. Він розроблений на основі новітніх технологій Stealth. Завдяки цьому, а також своїй формі плаского крила, безпілотник фактично невидимий для радарів і його складно вирахувати", – розповів головний конструктор і керівник проєкту Олександр Лось під час презентації.

Довжина апарату – 8 м, ширина – 11 м, а максимальна злітна маса – 7,5 т. За розрахунками конструкторів, безпілотник підійматиметься на висоту до 13,5 кілометра, а його бойовий радіус складе 1500 км. 

Каким будет новый украинский боевой дрон от экс-глав Антонова и Госкосмоса. Фото и детали
Дрон ACE ONE (Фото: пресс-служба ACE ONE)

Швидкість Ace One наближена до надзвукової – 1000 км/год. Керувати дроном може система штучного інтелекту, яка також здатна керувати роєм таких безпілотників. Рій складається з трьох дронів та наземної станції. 

Лось називає компанію інтегратором, а не інноватором, оскільки та взялась поєднати в одному апараті "усю спроможність українського авіабудування". Наразі рівень готовності технологій літального апарату за шкалою NASA – TRL5. Це означає, що основні компоненти, у першу чергу двигун ("Iвченко АI-332F"), системи керування та основні компоненти вже існують щонайменше як прототипи. 

Каким будет новый украинский боевой дрон от экс-глав Антонова и Госкосмоса. Фото и детали
Дрон ACE ONE (Фото: пресс-служба ACE ONE)

Для отримання повністю готового прототипу, який можна запустити в небо, за підрахунками конструкторів, знадобиться ще близько 30 місяців роботи. 

Фінансування конструкторської роботи відбувалося за власний кошт розробників. Для доведення проєкту до рівня реального прототипу планується залучити інвестиції. 

Призначення 

Ace One призначений для виконання операцій зі стратегічної, оперативної та тактичної розвідки, штурмових операцій в широкому діапазоні висот, придушення противника протиповітряної оборони.

Корисне навантаження складає близько 1 т, що дозволяє нести всередині дрона як ракети класу "повітря-повітря", так і "повітря-земля", а також керовані авіаційні бомби, розповідає Усов. 

У відеоролику з презентації Ace One дрон знищує ракетою спершу безпілотний апарат, згодом – танк Т-90, та бомбардує авіабомбою невеликий військовий табір.

Втім система дронів від українських розробників не призначена ставати "козирем" в атаці, як в нещодавньому конфлікті за Нагірний Карабах, коли азербайджанські безпілотники атакувати визначені цілі у бою з Вірменією.

"Наш комплекс є елементом протиповітряної оборони держави, регіонального поля бою. Ми не намагаємося завойовувати перевагу в повітрі, не збираємося вступати в бій з пілотованими апаратами наших найближчих ворожих сусідів", – уточнює Лось.

Усов додає: для того, щоб безпілотники були ефективні в атаці, для них повинні працювати дуже ефективні системи захисту. У випадку з Азербайджаном були задіяні сучасні російські системи радіоелектронної протидії.

"Нашою рисою є найнижча вартість ураження однієї одиниці ворожої техніки. Для того, щоб збити ворожий безпілотний навіть озброєний "Орлан" від РФ, не потрібно підіймати в повітря МіГ-29 (багатоцільовий винищувач радянських часів, який залишається на озброєнні української армії. – Ред.). Необхідні саме такі безпілотники-перехоплювачі", – переконує Лось. 

За його словами, перехід на автономні системи керування літальними апаратами в світі станеться впродовж 2025-2030 років, і країнам слід бути до цього готовими. 

Каким будет новый украинский боевой дрон от экс-глав Антонова и Госкосмоса. Фото и детали
Презентация дрона ACE ONE (Фото: Liga.net)

Ціна та збірка

За словами Усова, ціна одного безпілотника стартує з $10 млн, а рій з трьох апаратів разом з наземною станцією обійдеться мінімумщонайменше в $32 млн.

"Доступна вартість [можлива] завдяки комплектуючим, створеним в Україні та вже давно відпрацьованим. Вони дають можливість цій системі бути дуже конкурентоздатною на міжнародному рівні", – пояснює Усов.

Втім, не все можна дістати в Україні, уточнює Лось, зокрема авіаційні (металеві та алюмінієві сплави) та композиційні матеріали (вуглець та інші), тому виробництво передбачає міжнародну кооперацію. Серед країн-партнерів в компанії бачать Польщу, а також США, Ізраїль, Велику Британію, Південну Корею та Індію. 

Штаб-квартира та інтелектуальна власність компанії Ace зареєстровані у Великій Британії. 

Каким будет новый украинский боевой дрон от экс-глав Антонова и Госкосмоса. Фото и детали
Дрон ACE ONE (Фото: Liga.net)

Бліц-інтерв’ю з Володимиром Усовим 

- Скільки часу тривала робота над розробкою дрона?

Важко сказати, скільки часу забрала робота над цим апаратом, оскільки він поєднує дуже багато проєктів, які були реалізовані фахівцями попередньо. Але  близько року тому виникла така ідея й зібралась команда на чолі з конструктором Олександром Лосем. Зараз план – до 2023 року підготувати дрон до льотних випробувань. 

- Олександр залишив посаду генерального директора Антонова у листопаді, вас звільнили з посади голови Космічного агентства приблизно тоді ж. Отже, ви обоє поєднували роботу над проєктом та ДП? 

У моїй кар’єрі я лише рік попрацював у державному космічному агентстві, а десять років займався бізнесом, тобто маю менший стосунок до держпосад. Але до проєкту я приєднався кілька місяців тому. 

Зараз більше фокусуюся на міжнародному розвитку цього проєкту, залученні інвесторів, концепції та його позиціюванні на ринках Північної Америки, Європи та Східної Азії.

Каким будет новый украинский боевой дрон от экс-глав Антонова и Госкосмоса. Фото и детали
Владимир Усов (фото — Facebook главы ГКАУ)

- Компанія британська, але над розробкою працювали, за вашими словами, 25 українських інженерів. У тому числі з державних підприємств? На яких умовах?

У Ace є українська компанія, у якій саме працюють ці українські інженери. А щодо підприємств, які беруть участь в кооперації, то фактично компанія Ace стане замовником для них і дасть їм можливість розробляти нову продукцію та отримувати додатковий дохід. 

- А збірка дронів відбуватиметься в Україні? 

Наразі – в Україні, але якщо у нас будуть міжнародні партнери, то можливо, частина виробництва, R&D- процесів відбуватиметься в інших країнах. 

- Скільки дронів ви розраховуєте збирати щорічно? 

Сподіваємось збирати по 50 дронів на рік, починаючи з 2024-2025 років. Але оскільки це частина нашої бізнес-моделі, більше деталей не розповідатиму. 

- Вже були якісь перемовини з українськими оборонними відомствами щодо закупівлі дронів для потреб української армії? 

Ні, ми більше націлюємося на міжнародні ринки, розуміючи, що платоспроможний попит буде перш за все на світовому ринку. Але якщо би в України була така система, нам було би дуже приємно. Я вважаю, її вкрай важливо мати.

Каким будет новый украинский боевой дрон от экс-глав Антонова и Госкосмоса. Фото и детали
Дрон ACE ONE (Фото: Liga.net)