Вчора пройшла найгучніша приватизація останніх років – на аукціоні продали столичний готель Дніпро, розташований у серці Києва на Європейській площі. Ціна продажу перевищила мільярд гривень - (1 млрд 111 млн 111 тис. 222 грн 22 коп. - Ред.), за об’єкт змагалися 29 покупців.

Прозорі аукціони з приватизації та оренди майна, про які так довго говорили й писали, вже почали виправдовувати себе та приносити користь платникам податків. Велику роботу було також зроблено, щоб надати потенційним покупцям вичерпну інформацію про готель, – це також важливо, щоб залучити до аукціону якомога більше зацікавлених інвесторів і таким чином підняти ціну.

Але пересічних українців як завжди хвилює питання – це зрада, перемога чи боротьба триває?

Ціна у 1,1 млрд гривень або $41 млн відповідає вартості приблизно у $220 000 за номер (саме за ціною за номер, зазвичай, порівнюють угоди з купівлі-продажу готельної нерухомості). 

У Лондоні, на найбільш активному європейському ринку, минулого року середня ціна за готельний номер склала 303 000 фунтів стерлінгів або $382 000 за даними агентства Knight Frank. Ця ціна не враховує велику угоду з купівлі мережі чотирьох 5-зіркових готелів Grange hotels та може слугувати для приблизного розуміння - дешево чи дорого державі Україна вдалося продати готель Дніпро. 

Дисконт до середньої ціни у Лондоні склав лише 42%, що для набагато слабшого українського ринку та ще й під час коронавірусної кризи, виглядає як надзвичайно добрий результат. В будь якому випадку, навіть найзапекліші критики не зможуть заявити, що Україна продала готель за безцінь.

Та святкувати поки зарано. 

По-перше, переможець конкурсу ТОВ "Смартленд" має протягом 30 днів перерахувати кошти, а результати аукціону – вистояти в потенційних оскарженнях. 

По-друге, згідно з новим законодавством України, в країні діють правила фінансового моніторингу – компанія-покупець при переказі коштів повинна показати банку своїх кінцевих власників та пояснити походження такої суми грошей. З цим можуть виникнути проблеми. Компанія Смартленд зареєстрована у Броварах Київської області, вона не має широко відомих власників чи репутації на готельному ринку.

Тож можна зробити висновок, що прозорий продаж та якісна домашня робота з презентації об’єкту, дійсно приносять найкращу ціну, але поки що з відкорковуванням шампанського краще почекати, поки угоду не буде остаточно закрито.