17 грудня, Верховна Рада таки знизила ставку податку на додану вартість для аграріїв з 20% до 14%, проголосувавши за законопроєкт №3656. Потенційні втрати такого рішення для бюджету можуть сягати більше 1 млрд грн. Далі обгрунтую свою думку.

Про те, що не так з ідеєю знизити ставку ПДВ для аграрного сектора і, відповідно, законопроєктом №3656, я писав раніше (можна прочитати тут). 

Всі відомі мені випадки втрат ПДВ в даній справі можна поділити умовно на три групи: 

  • операції між платником та неплатником ПДВ на стадії проміжного споживання; 

  • реалізація кінцевому споживачу;

  • в результаті ускладнення всієї системи ПДВ. 

По першому варіанту (операції між платником та неплатником ПДВ) може бути доволі багато випадків, як от, наприклад:

  • сплата орендної плати зерном (в негрошовій формі);

  • купівля насіння зернових або молодняка особистими сільськими господарствами (одноосібниками), та сільгоспвиробниками – неплатниками ПДВ;

  • купівля фуражу тими ж самими ОСГ.

З огляду на вказані вище випадки, оцінити приблизний обсяг втрат ПДВ можна виходячи зі статистики реалізації сільгосппродукції сільгосппідприємствами за різними каналами реалізації. 

На жаль, така статистика збиралась Держкомстатом тільки до 2015 року (дивитися графік нижче) і "наші випадки" – це реалізація населенню в рахунок оплати праці, пайовикам в рахунок орендної плати та на ринку, власні магазини. Враховуючи таку структуру реалізації та зростання реалізації сільгоспвиробників з 2015 по 2019 роки на 62%, оціночно обсяг реалізації населенню в рахунок оплати праці, пайовикам в рахунок орендної плати та на ринку, власні магазини та інше, склав 20,2 млрд грн, тобто обсяг втрат ПДВ складає, відповідно: 20,2 млрд грн*0,06 = 1,2 млрд грн.

Порівняно зі всіма надходженнями ПДВ (378 млрд грн за 2019 рік), це становить 0,32%.

Снижение НДС для аграриев до 14% – возможные потери бюджета на более чем 1 млрд грн
Вартість продукції рослинництва та тваринництва, реалізованої с/г підприємствами за всіма напрямками за 2015 рік

Інші втрати у вигляді додаткових витрат на фінансування касового розриву в доходах держбюджету через перехід на зменшену ставку ПДВ для агросировини, складуть менше 100 млн грн.

Ці втрати точно будуть в доходах бюджету, про оцінки можна дискутувати, але порядок цифр буде такий.

Що ж до економії бюджету в результаті зниженні ефективності схем шахрайства з ПДВ, так званих "скруток", що хочуть бачити законотворці – це під великим знаком питання

По-перше, скрутки від цього не пропадуть. По-друге, у підприємств виникатиме касовий розрив і, як результат, мотивація до додаткової тінізації. І по-третє, ще одна ставка ПДВ ускладнює адміністрування та бухгалтерський облік, підвищує ризик перевірок з боку податкової, що ніяким чином не стимулюватиме підприємців до більшої відкритості і, відповідно, до збільшення надходжень від ПДВ. 

Тобто в цій частині очікування законотворців можуть не тільки не зреалізуватись, але навпаки погіршити ситуацію.

Оригінал