Група Нафтогаз вперше за п’ять років показала збиток. За шість місяців 2020 року він склав 11,5 млрд гривень. Ми очікували, що результат відрізнятиметься від минулорічного за такий самий період. Адже завершено процес анбандлінгу, що закінчився повним відділенням діяльності з транспортування газу від Нафтогазу. Відповідно, компанія тепер більше не показує прибутків оператора ГТС в наших фінансових результатах. З завершенням анбандлінгу почалася нова віха реформи ринку газу. 

Криза COVID-19 спричинила тяжкі наслідки для нафтової та газової індустрії по всьому світу. Нафтогаз не став винятком. Не дивлячись на складні умови роботи, спричиненими серйозним впливом коронакризи, за умов зниження ціни на газ та зниження попиту, компанія змогла виплатити дивіденди в сумі 39,6 млрд гривень своєму акціонеру – державі Україна. А, сплативши 75 млрд гривень податків, Нафтогаз став головним джерелом наповнення бюджету країни в першій половині року. 

Ще кілька важливих деталей щодо результатів роботи компанії

Перш за все, це, згадане вище завершення процесу анбанлінгу, та відхід діяльності з транспортування газу до незалежного оператора ГТС. Українська газотранспортна мережа тепер діє незалежно від Нафтогазу, як того вимагають європейські правила та регулювання. Анбандлінг став важливим кроком для здобуття енергетичної незалежності України. 

Для Нафтогазу це також означає, що компанія втратила 19 млрд гривень доходу. Незалежний оператор ГТС тепер звітує про ці прибутки самостійно. 

Але, навіть без діяльності з транспортування газу, у 2019 році чистий прибуток компанії склав 63,3 млрд гривень, або ж 7,6 млрд гривень, якщо виокремити виплати Газпрому (а це 55,7 млрд гривень після оподаткування, додані до нашої звітності).

Що ще важливо розуміти

Ціни на газ серйозно впали, і сьогодні знаходяться на історичному мінімумі. Вони все ще вищі, ніж «пільгова ціна», яку отримували споживачі багато років до проведення реформ в Україні. Але реальність така: ринкова ціна на газ найнижча за останні 25 років, і нафтогазова індустрія відчуває негативні наслідки. 

Найбільші світові енергетичні компанії задекларували збитки. В Нафтогазу немає імунітету до цього жорсткого цінового середовища. Ми маємо великі запаси газу, створені для енергетичної безпеки країни. В серпні ці запаси складали рекордні 23 млрд кубічних метрів газу у сховищах. 

Ми непогано підготувалися до наслідків анбандлінгу та зниження ціни, але кризу COVID-19 довелося вирішувати "на марші". 

Нашим першим пріоритетом став захист людей та забезпечення надійної роботи. Але одразу після початку кризи стала відчуватися й інша проблема –  зниження попиту. Це теж глобальна проблема - весь світ скоротив використання енергії на 6%. Це величезна цифра, її можна порівняти зі споживанням всієї Індії. 

В Україні тенденція схожа. Наприклад, металургія – основа українського ВВП – скоротила виробництво на 11%. Вся українська промисловість скорочує споживання газу, і це відображається на доході Нафтогазу. 

Відповідь компанії на складну ситуацію була швидкою. Наша операційна діяльність згенерувала 15,6 млрд гривень грошового потоку, а інвестиції ми скоротили вдвічі: з 16,1 млрд гривень до 7,8 млрд гривень. Ми чітко розуміли, на що можемо витрачати кошти і куди можемо їх інвестувати. 

Але наразі немає підстав для самозаспокоєння. Ціль Нафтогазу - трансформація в ефективну енергокомпанію. Додану вартість, яка створена групою, повинні розуміти та відчувати українські споживачі. 

Наразі, ми використовуємо кризу, щоб додати обертів цій трансформації. Це час для компанії стати ще більш ефективними і ще більше зменшити видатки. І це вже після зменшення капітальних видатків вдвічі та перегляду інвестиційних планів. Деякі були скасовані, бо не мали економічної доцільності в цій ситуації, деякі ми відклали на потім. 

Водночас Нафтогаз очікує допомоги від уряду та парламенту. Йдеться про відкриття доступу до Чорноморського шельфу та підписання угод про розподіл продукції, конкурси за якими відбулися рік тому. А також про роботу над новими дозволами на буріння та видобуток, щоб розробляти нові газові родовища. 

Ми також зможемо залучати прямі іноземні інвестиції та працювати в партнерстві з великими міжнародними корпораціями. 

Крім того, наразі існує ситуація з боргами облгазів, газзбутів та теплокомуненерго. Якщо її врегулюють чесно, без популізму, фінансове становище Нафтогазу також покращиться. Наразі борг цих підприємств складає близько 100 млрд гривень. Законопроект, який врегульовує ситуацію в інтересах споживачів та держави, уже готовий.

Компанія працює в середовищі, наповненому серйозними викликами. Але  я переконаний, що ми вийдемо з них сильнішим. В інтересах кожного громадянина України.