Место под солнцем. Семь графиков о ситуации на рынке труда
Фото: iStock/Global Images Ukraine

Показники ринку праці - яскраве відображення економічного стану держави, її інвестиційної привабливості та легкості ведення бізнесу. В Україні показник рівня зайнятості населення у 1 півріччі 2017 року становив 56,0%. Це на 0,2 п.п. менше, ніж у аналогічному періоді 2016 року. Рівень безробіття серед економічно активного населення за останні роки повільно зростає. 2017 рік - не виключення. У 1 півріччі показник збільшився на 0,2 п.п - до 9,6%, порівняно з 1 півріччям 2016 року.

Станом на 1 жовтня 2017 року у Державній службі зайнятості було зареєстровано 303 000 осіб - на 38 500 менше ніж у 2016 році. Серед них 20,6% раніше працювали у державному управлінні, обороні, обов’язковому соціальному страхуванні, 17,6% - у торгівлі та ремонті, 13% - у переробній промисловості, а 12% - у сільському, лісовому та рибному господарстві.

Кадровий портал HeadHunter Україна провів своє дослідження тенденцій на ринку праці України у 3 кварталі 2017 року. Для цього було проаналізовано кількість розміщених на сайті за цей період вакансій та резюме, а також опитано роботодавців та працівників компаній щодо найактуальніших та проблемних питань сфери.

Презентувала та коментувала дослідження спеціаліст експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Катерина Криворученко.

LIGA.net публікує найцікавіші дані дослідження.

Загальні тенденції ринку праці

Ринок праці у 3 кварталі 2017 року розвивався в межах загальних тенденцій 2017 року. Що ж це за тенденції? Рівень конкуренції (hh-індекс - співвідношення кількості резюме до кількості вакансій, розміщених на сайті, - Ред.) - залишається на рівні 3 людини на одне вакантне місце. Традиційно високий рівень конкуренції залишається в таких сферах, як "топ-менеджмент" та "початок кар’єри, студенти", а найнижчий - "робочий персонал".

Близько половини українських компаній не скорочували його свій штат. А ті, які збільшували, як правило, відкривали нові вакансії за стратегічними напрямками розвитку.

Як правило, рівень окладу підвищували у переважній більшості працівникам з хорошими результатами виконаних KPI's.

Читайте также - Оператор АЗС и ассистент стоматолога. Кого ищут работодатели?

Активність категорії "початок кар’єри, студенти" в компанії пов’язують із виходом на ринок праці молодих спеціалістів, які щойно закінчили своє навчання у вищих навчальних закладах. Крім того, одними з найактивніших були пошукачі таких професійних сфер, як "інформаційні технології, інтернет, телеком", "продажі" та "виробництво". Роботодавці найчастіше шукали фахівців таких сфер, як "продажі", "інформаційні технології, інтернет, телеком" та "маркетинг, реклама, PR".

Київ, Харків, Дніпропетровськ - найактивніші міста по зросту кількості вакансій від роботодавців і розміщених розюме. Роботодавці Кіровоградської та Луганської областей відзначилися найменшою активністю. Найменше всього шукали роботу мешканці Західного регіону.

Попит та пропозиція

Три людини на одне вакантне місце - таке співвідношення кількості розміщених на сайті резюме до кількості вакансій. У 3 кварталі 2016 року даний показник був на рівні 2,5.

Читайте также - HR-директор 1+1: Эра трудоголизма постепенно уходит

В одній із найконкурентніших професійних сфер - "топ-менеджмент" - близько 13 людей на місце. Шість людей на одну вакантну позицію - такий конкурс серед юристів та працівників сфери "видобуток сировини". Щоб отримати першу роботу, кандидатам сфери "початок кар’єри, студенти" необхідно було пройти відбір із конкурсом понад 5 осіб на місце. На п’ятій позиції найбільш конкурентних сфер - "мистецтво, розваги, мас-медіа". Рівень конкуренції серед кандидатів майже 5 осіб на місце.

Место под солнцем. Семь графиков о ситуации на рынке труда

До п’ятірки сфер з найнижчою конкуренцією увійшли "консультування", "автомобільний бізнес", "інсталяція і сервіс", "страхування" і "робочий персонал".

Саме у цих сферах пропозиції роботи перевищували кількість шукачів.

Место под солнцем. Семь графиков о ситуации на рынке труда

Рівень зарплат

В третьому кварталі 2017 року 52% опитаних респондентів зазначили, що в їхніх компаніях не було перегляду зарплат. 21% зауважили, що зарплату підвищили цінним для компанії фахівцям. 9% повідомили, що зарплату підвищили усім співробітникам. А проіндексували рівень зарплат працівникам з прив’язкою до курсу долара у 6% компаній. Ще 6% відзначили, що оплату праці підвищили тільки тим, хто виконав план і показав гарний результат. Ще 6% - зарплату переглянули в бік скорочення.

Место под солнцем. Семь графиков о ситуации на рынке труда

Чверть опитаних респондентів відзначили, що саме їхня зарплата залишилась такою ж.

Место под солнцем. Семь графиков о ситуации на рынке труда

Недивлячись на те, що роботодавці не готові суттєво підвищувати оплату праці своїх співробітників, наявну заробітну плату вони виплачують вчасно. Про це стверджують 66% опитаних. Іноді затримки виплати зарплат відбуваються, зазначило чверть респондентів. Ще 9% опитуваних зауважили, що в компанії є великі проблеми із своєчасною виплатою заробітних плат.

Место под солнцем. Семь графиков о ситуации на рынке труда
Звільнення та прийом нових співробітників
Як правило, звільнення співробітників - реакція на зміни на ринку праці, тенденцій у сфері діяльності компанії та ситуації в самій компанії. Через те, що у кожної компанії є внутрішні плани розвитку й ефективності, говорити про однозначні тенденції в цьому напрямку неможна.
41% опитаних респондентів зазначили, що розмір штату в їх компаніях залишився приблизно таким, яким і був. А звільнення чи набір - необхідні кроки для збільшення ефективності роботи компанії. Попри це, 34% опитаних заявили про суттєве скорочення штату. Насамперед, змінювався склад "робочого персоналу" та "спеціалістів із продажу". А 25% респондентів говорили, про набір співробітників.
Віддалена робота
Фріланс, підряд, аутсорсинг, віддалена робота - сучасні терміни для позначення певних форм організації робочого процесу і форматів взаємодії роботодавця/замовника зі співробітником/виконавцем. Як правило, вони передбачають роботу поза офісом. Фріланс і віддалена робота залишаються досить популярними і затребуваними в Україні, недивлясичь на те, що через неефективність такої органіхації робочого процесу деякі закордонні компаній поступово повертають своїх співробітників у офіси.
За даними дослідження, попит на вакансії з можливістю віддаленої роботи значно перевищує пропозицію: на 7-8 резюме з бажанням працювати у віддаленому режимі роботодавець пропонує тільки одну вакансію.
Найбільша кількість вакансій з можливістю працювати віддалено розміщена у сфері "IT, телеком".
У сфері "маркетинг" в більшості випадків вакансії і резюме з можливістю працювати вдома стосувалися таких напрямків діяльності, як інтернет-маркетинг і маркетингові комунікації. Конкуренція на вакансію з можливістю працювати віддалено - близько 3 осіб.
Крім того в цьому напрямку відзначилися роботодавці сфери "продажі". Вони активно шукали спеціалістів, які могли б працювати з клієнтами і вести продажі по телефону поза офісом. Досить багато вакансій пропонується молодим фахівцям з досвідом роботи до 3-х років, в той час як для більш кваліфікованих спеціалістів таких пропозицій значно менше.
Подписывайтесь на аккаунт LIGA.net в Twitter, Facebook и Google+: в одной ленте - все, что стоит знать о политике, экономике, бизнесе и финансах.