Рынок труда остался в глубоком карантине: на каждую вакансию 3,5 резюме
Фото - pixabay

VoxUkraine продовжує слідкувати за ринком праці під час та після карантину.

У першій статті ми розглянули дані до середини квітня й побачили значне скорочення як кількості вакансій, так і кількості резюме за два тижні після початку карантину. У цій статті ми розглядаємо дані по 19 травня включно.

Чи пожвавився ринок праці за тиждень після пом'якшення карантину?

В рамках дослідження ми опрацювали тижневі дані про нові вакансії та резюме, розміщені на порталі work.ua у період за два тижні до карантину та десять тижнів після його початку. З 1 квітня ми також почали збирати більш детальні щоденні дані. Нагадаємо, карантин почався 12 березня (11 тиждень 2020 року), 18 березня було запроваджено транспортні обмеження. 22 квітня карантин було продовжено до 11 травня, з 12 травня було послаблено деякі обмеження.

Протягом перших шести тижнів карантину спостерігалося поступове падіння як кількості вакансій, так і кількості резюме. В наступні тижні (тобто після 21 квітня) почалося зростання обох показників (рис. 1), проте кількість резюме зростала значно швидше.

Відповідно до даних Державної служби зайнятості, в квітні 2020 отримали статус безробітних 149 000 осіб - втричі більше, ніж у квітні минулого року.  

Кількість резюме на одну вакансію зросла з 2 до початку карантину до 3,5 на тижні 6-12 травня та продовжила зростати до 3,6 у перший тиждень його пом’якшення. Пришвидшення зростання кількості резюме після пом’якшення карантину може бути пов'язане з тим, що ті, хто втратив роботу через карантин, більше не готові залишитись у вимушеній “відпустці” за власний рахунок та повертаються до активного пошуку джерела доходів. Можна очікувати подальше зростання кількості резюме після поетапного зняття транспортних обмежень.

Як свідчить таблиця 1, протягом тижня після послаблення карантину (13-19/05) найбільше зросла кількість резюме на одну вакансію у юриспруденції, готельно-ресторанному бізнесі та туризмі, управлінні персоналом та HR, маркетингу, рекламі та PR. У сферах нерухомості, логістики та страхування кількість резюме на одну вакансію дещо знизилася.

Рис. 2 показує, що зростання вакансій між тижнями 6-12 та 13-19 травня відбулося в усіх сферах, але найбільше - у нерухомості (втім, в абсолютних числах воно невелике - зі 123 до 164), логістиці, культурі та роздрібній торгівлі. Найменше зростання відбулося в сільському господарстві та юриспруденції.

Примітка: Таблиця даних до графіка - у додатку

Таблиця 1. Зміна кількості резюме на одну вакансію між тижнем за сферами зайнятості


Рынок труда остался в глубоком карантине: на каждую вакансию 3,5 резюме

Джерело: дані work.ua, власні розрахунки

Далі порівняємо щоденні дані за тижні 6-12 та 13-19 травня

Вакансії

Серед компаній-лідерів за кількістю вакансій за тиждень 13-19 травня — рітейл (Сільпо, Фора, Retail Group, Eva, Novus), логістичні компанії (Укрпошта та Нова Пошта). За останній тиждень Укрпошта збільшила кількість вакансій удвічі.

За професіями за тиждень 13-19 травня у вакансіях найчастіше зустрічалися позиції менеджерів з продажу та керівників. Відносно попереднього тижня найбільше зросла кількість вакансій вантажників, продавців-консультантів та водіїв. Це може бути пов'язано з відкриттям частини закритої на карантин роздрібної торгівлі.

Малий бізнес, який до того активно скорочував кількість вакансій, протягом тижня 13-19 травня нарощував кількість вакансій вищими темпами, ніж великий.

40% вакансій тижня 13-19 травня містили вимогу досвіду роботи від одного року, 27% — від двох років, 6% - від 5 років. Найбільше протягом цього тижня зросла кількість вакансій із вимогами досвіду до 1 року та досвідом від 2 до 5 років.

Протягом тижня 13-19 найбільше зросла кількість вакансій для шукачів із середньою та середньою спеціальною освітою. Лише 34% вакансій вимагали вищої освіти (при цьому 56% шукачів мали вищу освіту).

Після падіння в розпал карантину поступово зростала кількість вакансій, на які запрошують студентів та осіб з інвалідністю.

Кількість вакансій із можливістю дистанційної роботи становила 6% і дещо зменшилася протягом тижня 13-19 травня. 

Резюме

Серед найпопулярніших професій в резюме — керівник, адміністратор, продавець-консультант, менеджер з продажу, водій. Під час тижня 13-19 травня найбільше зросла кількість резюме продавців-консультантів, офіціантів та касирів, напевно, у розрахунку на збільшення вакансій внаслідок пом’якшення карантину. Найбільша кількість резюме на одну вакансію припадала у юристів, адміністраторів, офіціантів та барменів/барист, найменша — вантажників (менше однієї), прибиральників, та провізорів/фармацевтів.  

Найшвидшими темпами зростала кількість резюме від молодших шукачів роботи (14-19 років та 20-29 років).

За нашими оцінками (автоматичне кодування за прізвищами та іменами), 40-45% резюме припадає на жінок, і ця частка зростала протягом травня. На тижні 13-19 травня понад 90% резюме прибиральників, касирів та бухгалтерів були від жінок, тоді як більше 90% резюме вантажників, водіїв, програмістів та охоронців - від чоловіків. 79% резюме на керівні посади - також від чоловіків.

26% шукачів розглядають можливість дистанційної роботи (тоді як її пропонують лише 6% вакансій). В абсолютному вимірі їхня кількість за 7 тижнів спостережень суттєво зросла (із 15,7 тисяч на початку квітня до 20,4 тисяч на тижні 13-19 травня).

Прогноз ситуації та державна політика

Подальше пом'якшення карантину стимулюватиме зростання як кількості резюме, так і кількості вакансій. Але кількість резюме буде зростати випереджаючими темпами, збільшуючи надлишок робочої сили на ринку праці.

У відповідь на зростання безробіття уряд анонсував створення 500 тисяч робочих місць. Кількісно цього має вистачити для того, щоб працевлаштувати офіційно зареєстрованих безробітних. Але питання, наскільки реалістичні такі плани та чи захочуть колишні офіціанти чи офісні працівники працювати на будівництві доріг із меншою зарплатою. 

Також уряд стимулює створення робочих місць малим та середнім бізнесом через програму кредитування 5-7-9%. Але в поточних умовах бізнес не готовий розширюватись. Кредити якщо й потрібні - то скоріше на поповнення обігових коштів.

Створенням робочих місць та доступом до них має опікуватись не лише уряд, а й місцева влада. Карантин проявив недоліки розвитку міст. Багато передмість мегаполісів за останні роки перетворилися на спальні райони без можливості працевлаштування за місцем проживання. Через транспортні обмеження люди, які живуть там, втратили можливість дістатися на роботу до міста й заробити собі на прожиття.

Один зі співавторів статті проживає в Ірпені. За останні роки населення міста зросло вдвічі, з міста-курорта воно перетворилося на спальний район Києва. Через транспортні обмеження більше двох місяців значна частина мешканців не може потрапити на роботу.

Аналогічна проблема й у самих мегаполісах, де більшість робочих місць знаходяться за межами пішохідної доступності. За непродуманого продовження розвитку міст значна частина їх мешканців може з часом опинитися у ситуації аналогічній карантину через транспортний колапс. Карантин має стати поштовхом для розвитку не лише громадського транспорту, а й велосипедної інфраструктури - так, щоб люди могли діставатися до роботи з мінімальним ризиком для здоров'я.  

Ми продовжимо слідкувати за тенденціями ринку та плануємо наступний випуск за декілька тижнів. 

Додаток

Таблиця 1. Зміна кількості резюме та вакансій між тижнем 19-13 та 6-12 травня, %

Рынок труда остался в глубоком карантине: на каждую вакансию 3,5 резюме
Рынок труда остался в глубоком карантине: на каждую вакансию 3,5 резюме

Автори: Дмитро Яблоновський, член редколегії VoxUkraine, Оксана Тимченко, аналітикиня DataVox

Стаття надана VoxUkraine