Станом на 2 червня, за даними World Health Organization, у світі налічується 6 140 934 підтверджених випадків захворювань на COVID-19. Кожен на собі відчуває або відчує наслідки економічного спаду.

В Україні карантин продовжено до 22 червня в адаптивному режимі. Кабінет міністрів очікує падіння ВВП України та девальвацію гривні, очікується, що рівень безробіття становитиме 9,4% проти прогнозованого 8,1%. З огляду на зміни, які ухвалила Верховна Рада до державного бюджету на 2020 рік, державних коштів не вистачає, щоб підтримувати хворих, медпрацівників та медичні установи.

На допомогу приходять бізнес-структури, які намагаються допомогти державі зарадити поширенню пандемії коронавірусу. Як допомагати українським лікарням, не переплачуючи?  

Чи потребують українські лікарні допомоги ззовні?

Згідно відкритих даних Кабінету міністрів України, станом на 2 червня, в Україні зареєстровано 24 340 підтверджених випадків інфікування COVID-19, з них 4 628 – медичні працівники. На національному рівні медичні установи в середньому забезпечені обладнанням на 83,78%, персоналом на 83,75%, а засобами індивідуального захисту — лише на 72,64%. Це за розрахунками всього на 30 діб. Такі цифри говорять про те, що державного фінансування справді замало, а медпрацівники недостатньо захищені та кожного дня наражають себе на небезпеку. 

Якщо ми подивимося на дашборди Кабінету міністрів України, то наразі медичні установи мають чотири нагальні потреби: ЗІЗи, апарати ШВЛ (штучної вентиляції легень), тест-системи ПЛР та портативні рентгени. 

Станом на 7 травня найбільш забезпеченими обладнанням є наступні області – Полтавська (на 98,57%), Одеська (на 94,30%) та Івано-Франківська (на 94,02%). Вінницька (76,75%), Черкаська (74,01%) та Київська (71,48%) області забезпечені найменше.

ЗІЗи – нагальна потреба. Спеціальні костюми, маски, окуляри, рукавички потрібно неодноразово змінювати, адже вони повинні використовуватися всього декілька годин і йти на утилізацію. 

Компанії, які хочуть допомогти матеріально і не знають правильного алгоритму дій, можуть просто звернутися напряму до постачальників, провести закупівлю по завищеній ціні та принести все на поріг лікарні. 

Такого робити не бажано, бо закупівля вийде дорожчою, а обладнання й ЗІЗи можуть не потрапити на баланс Міністерства охорони здоров’я України (далі МОЗ). І, як наслідок, можуть не потрапити до рук тим, кому їх насправді не вистачає.

Чому варто співпрацювати з профільними фондами? 

Міжнародні та українські компанії-донори не в змозі ретельно аналізувати потреби лікарень, кому потрібна допомога в першу чергу на це можуть піти тижні. Тому найпростіше звернутися до профільних благодійних організацій, які тривалий час працюють у визначеній сфері, мають штат аналітиків та готовий алгоритм роботи.

Зазвичай, вони вже комунікують напряму з МОЗом, лікарнями та медичними працівниками і можуть швидко підтвердити чи спростувати актуальність потреби. 

Можливо, за певних причин (обмеження податку на прибуток у 4% для ТОВ, для ГО - обмеження статутом, якщо прописана виплата тільки на конкретні послуги, які не надає фонд), ви не можете співпрацювати з профільними фондами у конкретній сфері.

Тоді зверніться напряму до лікарів відповідного профілю. Знайдіть надійних експертів, які не маніпулюватимуть інформацією. Це завдання не з легких. Суб'єктивно можу порадити шукати фахівців через: ЦГЗ, НСЗУ, Академію сімейної медицини України, Українську академію педіатричних спеціальностей, Всеукраїнську асоціацію дитячої імунології.

Головне — не передавайте обладнання та ЗІЗи напряму у власність лікарні, якщо ви не маєте досвіду роботи з цією установою. Як тільки обладнання потрапляє у власність лікарні, компанія втрачає контроль над його використанням. 

Ситуації складаються по-різному. Інколи лікарні можуть взагалі не використовувати те, що ви передали, бо у них немає належного місця для зберігання, або потреби саме в цьому переліку засобів. Якщо не маєте змоги знайти посередників — краще передати обладнання лікарні в безстрокове безоплатне користування.

В такому разі ви зможете забрати обладнання та передати його іншій лікарні, де воно буде приносити більше користі пацієнтам. Для цього укладається стандартний договір позики, який не передбачає оплату.

Як компаніям обрати посередника? Чому закупівлі проводити дешевше через благодійні організації?

Перелік благодійних організацій можна знайти на сайті Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України. Спочатку проаналізуйте, наскільки "прозорі" закупівлі організації - представники фонду повинні вам надавати документи, які підтверджують прозорість закупівель.

Ви маєте право попросити скан кошторису постачальника і звіритися з кошторисом, який вам надав фонд. Після закупівлі перед вами також мають звітуватися. 

Чи керується ця структура принципами доброчесності: Чи не заплямована репутація, чи були зв'язки з корумпованими політиками, з якими проєктами працює організація, історія попереднього фінансування (перелік донорів)чи фандрайзингу, публічна фінансова звітність про витрати зібраних пожертв, навіть з якими медіа співпрацює фонд.

Дуже важливий відкритий фінансовий аудит діяльності фонду в публічному доступі. Беріть до уваги навіть той факт, скільки років благодійний фонд (далі БФ) проводить свою діяльність на ринку, якою була попередня діяльність установи, оскільки репутація партнерів, з якими ви працюєте, впливатиме й на вашу репутацію.

Щодо закупівель, то велика благодійна організація (національного масштабу), у вигляді посередника, зазвичай, акумулює запити від різних компаній і менших регіональних благодійних фондів та робить великі групові закупівлі за оптовою ціною.

Якщо одна компанія захоче купити 1000 респіраторів — їх поставлять у чергу і запропонують невигідну ціну. Великі благодійні фонди зазвичай купують від 10 000 однієї одиниці товару. 

Яка ситуація з оподаткуванням?

Перерахування допомоги або безоплатне надання товарів для боротьби з коронавірусом неприбутковим організаціям, МОЗ, лікарням не тягне за собою збільшення фінрезультату.

Якщо компанія робить матеріальний внесок на рахунок благодійної організації, яка зареєстрована належним чином і внесена до реєстру неприбуткових організацій, то вона може віднести цей внесок собі в витрати в межах 4% від неоподатковуваного прибутку за минулий рік. Тобто ПДВ не сплачується. На жаль, безкоштовна передача товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) прирівнюється до операції поставки. Тому, якщо компанії захочуть напряму віддати ЗІЗи, або ж обладнання медичним установам, вони заплатять 20% ПДВ з такої поставки.

Який алгоритм дій для міжнародних та українських компаній, а також простих громадян у роботі з благодійними організаціями? 

За даними Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), станом на 31 березня, уряд США виділив медичну та гуманітарну допомогу вартістю $1,2 млн, яка надаватиметься через USAID Global Health і OFDA для обмеження поширення COVID-19 в Україні. 

Міжнародні компанії, зазвичай, роблять перекази через міжнародні благодійні організації. Якщо ви допомагаєте, співпрацюючи з українськими благодійними структурами, дотримуйтеся наступного алгоритму дій.  

- Зв’яжіться з благодійною організацією та разом оберіть медичні установи

Надішліть запит до посередника від імені вашої компанії. Зазвичай профільний фонд має повну картину того, до якої лікарні потрібно нагально скеровувати зусилля. 

Наступний крок вибір цих медичних установ за двома принципами: першої необхідності та регіональним. Як правило, благодійна організація бере до уваги в першу чергу області з найбільшою кількістю зареєстрованих випадків та зі стабільною динамікою приросту хворих. Ви можете й самостійно запропонувати регіон/місто, виходячи з власних міркувань. У такому випадку ви просто перейдете до алгоритму вибору лікарні всередині області. 

- Узгодьте кошторис та оформіть юридично-правові взаємини

Українське законодавство дозволяє робити все досить прозоро, на підставі звичайного листа-запиту — БФ має надіслати офіційний лист до компанії з проханням зробити пожертву. Цього документу достатньо з точки зору законодавства, щоб зробити перерахування розміром до 150 000 гривень. 

Якщо сума більша, потрібно укладати договір пожертви грошових коштів. 

Якщо ми говоримо про міжнародну юридичну особу, яка хоче зробити переказ у валюті, процедура повторюється так само, але тепер вже міжнародна компанія надсилає офіційний лист до БФ, у якому міститься прохання про надання допомоги на певні цілі. Договір теж укладається лише для великих сум. 

Українські громадяни як фізичні особи також можуть допомагати. Потрібно просто зробити переказ на рахунок БФ. Міжнародні громадяни, українські експати або ж представники українських діаспор можуть зробити переказ, написавши лист-звернення до БФ про добровільну пожертву.

- Перекажіть гроші на рахунок БФ та отримайте звіт про закупівлі

Останні кроки після визначення потреб та узгодження формальностей — найпростіші. Ви перераховуєте гроші від компанії на рахунок фонду, який закупає ЗІЗи, апаратуру та віддає все медичній установі. Можете навіть разом відвідати лікарню та проконтролювати процес.

Хочеться підкреслити, що допомагати, насправді, просто, якщо знати правильний шлях та надійних партнерів. Таким чином, компанії можуть бути впевнені у тому, що їх допомога буде насправді цільовою та сприятиме захисту таких цінних, особливо наразі, медпрацівників. А можливо, навіть, ви збережете чиєсь життя.

Матеріал написано у співавторстві з Вікторією Мальченко, керуючим консультантом, BDO Centers, та Анною-Веронікою Краснопольською, аналітиком, BDO Centers