Сумнівів немає – Україна стане членом НАТО. Але не через милість Альянсу, чи тому, що українці дуже туди хочуть. А через кропітку і наполегливу працю.

Але як ми туди потрапимо з такою ситуацією, як є в країні. Станом на липень, ані приватні, ані державні підприємства оборонно-промислового комплексу не отримали жодного контракту від Міністерства оборони в рамках замовлення-2021. Це не нормально. 

Не нормально, що в Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості до цих пір не розуміють, коли таємне державне оборонне замовлення замінять на відкриті закупівлі. Такі славетні компанії як Луч, Іскра, Практика та багато інших просто не знають, чи отримають взагалі хоч які-небудь гроші з бюджету до кінця року. Адже кожен втрачений місяць без виконання робіт для Міноборони означає втрату кваліфікованого персоналу, на який є попит підприємств Польщі, Чехії, Туреччини та інших.

А ще борги. 

В уряді тижнями переносять папери з одного кабінету в інший, щоб розблокувати виплати з оборонного бюджету. Підприємства чекають і  беруть позики, аби розрахуватися з постачальниками.

Та найгірше – поки підприємства простоюють, армія залишається без вкрай необхідних ремонтів та обладнання.

До чого може призвести така ситуація?

Приватні виробники зброї та військового транспорту і обладнання повністю переорієнтуються на експорт. А більшість державних опиняться на межі банкрутства. Тоді збройним силам доведеться воювати на радянський техніці до тих пір, коли вона вже остаточно не вичерпає ресурс. 

На імпортні ПатріортиДжавеліниЗалізні куполи в бюджеті грошей не вистачить. Про це можна навіть і не мріяти.     

Без сумнівів, Україна буде в НАТО. Але для початку потрібно провести сладну організаційну та інтелектуальну роботу в Міноборони та Мінстратегпромі. На сьогодні – це неповороткі, забюрократизовані структури, від неефективності яких, армія залишається без техніки, а нацбезпека Україна без ресурсу.

Радянську процедуру "державне оборонне замовлення" необхідно замінити на оборонні закупівлі.

І нарешті втілити реформу держконцерну Укроборонпром для залучення приватних інвестицій.