Фаворит Зеленского. Министром инфраструктуры может стать Александр Кубраков. Кто он?
Александр Кубраков (Фото: пресс-служба форума Украина 30)

Ввечері п’ятниці 14 травня міністр інфраструктури Владислав Кріклій разом ще з двома колегами з уряду Дениса Шмигаля написав заяву про звільнення. 18 травня Рада звільнила Криклія із займаної посади.

В Офісі президента і партії "Слуга народу" швидко знайшли заміну. Днем раніше депутатська фракція "Слуги народу" одноголосно затвердила претендентом на крісло міністра очільника Укравтодора Олександра Кубракова

За інформацією LIGA.net, голосувати за його призначення Рада буде вже в четвер, 20 травня. 

Що відомо про найбільш ймовірного кандидата на крісло міністра, якими досягненнями в Укравтодорі він запам’ятався та які його рішення викликають найбільше запитань у експертному середовищі. 

Початок кар’єри: ІТ-фахівець та радник Кличка

Олександр Кубраков народився на Дніпропетровщині у серпні 1982 року. Здобув освіту маркетолога у Київському національному економічному університеті, також вчився на короткостроковій програмі в Школі управління ім. Дж. Кеннеді (Гарвард, США).

Він працював у маркетингу впродовж 2004-2011 років, зокрема в компаніях "Пріоком" (один з найбільших підрядників колишнього держмонополіста – Укртелекому), "Київстар" (саме за його участі був реалізований проєкт Київстар "Домашній інтернет від Київстар") та "Фінанси та Кредит".

Фаворит Зеленского. Министром инфраструктуры может стать Александр Кубраков. Кто он?
Александр Кубраков (Фото: пресс-служба форума Украина 30)

Також, згідно з даними Мін’юсту, з 2008 року Кубраков засновує низку компаній зі спільною назвою "Місто для людей" у Маріуполі, Запоріжжі, Києві, Енергодарі, Дніпрорудному та Кременчуці. У 2015 році також з’явилася ТОВ "Єврокомунсервіс", у 2016 – ТОВ "Місто для людей сервіс". Спеціалізація цих підприємств: монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування, прибирання будинків та комплексне обслуговування об'єктів. У 2018 році він офіційно вийшов з бізнесу.

З 2011 року Кубраков стає радником міського голови Києва: спершу – Олександра Попова. Після перемоги на виборах у червні 2014 року – Віталія Кличка, ставши його радником з IT.

Тут він курував впровадження в мерії єдиного документообігу, а також писав стратегію розвитку транспорту Києва на замовлення Світового банку. Кубраков працював спільно з Андрієм Вавришем, що раніше підтвердив в інтерв’ю LIGA.net, – одним зі скандальних столичних забудовників, фігурантом низки журналістських розслідувань, якого Віталій Кличко назвав куратором від Зеленського в Києві.

Саме лобізмом з боку Вавриша у низці ЗМІ називали призначення Кубракова в Укравтодор у 2019 році. Сам Кубраков це заперечував

Гончарук – Рада – Укравтодор

У 2015 році Кубраков залишає роботу в КМДА. Спершу працює керівником проєктного офісу у Міністерстві юстиції (2015-2016), а з 2016 року впродовж трьох років очолює сектор телекомунікацій та IT в Офісі ефективного регулювання (BRDO). Там він працював спільно з експрем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком

Фаворит Зеленского. Министром инфраструктуры может стать Александр Кубраков. Кто он?
Владислав Криклий, Алексей Гончарук и Александр Кубраков (Фото: Укравтодор/Facebook)

Також Кубраков у цей час – виконавчий директор в асоціації "Інформаційні технології України" – одного з найбільших об'єднань IT-компаній України.

У 2019-му під №30 у виборчому списку партії "Слуга народу" Кубраков пройшов до Верховної Ради. До списку він потрапив за неформальною квотою експрем'єр-міністра Гончарука, підтверджував Кубраков в інтерв’ю LIGA.net

У Раді працював в комітеті з питань прав людини, деокупації і реінтеграції окупованих територій Донбасу та Криму. За чотири місяці в парламенті подав на розгляд 16 законопроєктів, 12 з яких ухвалили. Частина з них стосувалася дорожнього будівництва. 

У листопаді 2019 року Кубраков виграє конкурс на посаду голови Укравтодору після звільнення Славоміра Новака та складає депутатський мандат. 

Читайте також: Фаворита "Большой стройки" подозревают в даче взятки экс-главе Укравтодора. Кто следующий?

Досягнення на посаді

Час, коли Олександр Кубраков був на посаді голови Укравтодору, припав на реалізацію програми президента "Велике будівництво". Саме він є одним із безпосередніх кураторів проєкту. 

2020 рік запам’ятався рекордними видатками на будівництво та реконструкцію українських доріг – 129,3 млрд грн, або 6,7% від усіх річних видатків держави. Частково – завдяки активній позиції Кубракова, кажуть співрозмовники LIGA.net з дорожньої галузі. 

Завдяки рекордній сумі вдалося відновити й рекордну кількість доріг – за підсумками року це близько 4000 км.

Читайте також: Глава Укравтодора: какие дороги строят для Зеленского и почему в смете есть странные цифры

Водночас, згідно з даними CoST Ukraine, середня вартість будівництва нового 1 км становила 90 млн грн – на 14,3% менше, ніж у 2019 році. Вартість реконструкції зменшилася на 45% до 36 млн грн, капітального ремонту – зросла на 4% до 25,1 млн грн.

Крім того, вдалося розконсервувати великі інфраструктурні проєкти на кшталт Запорізького та Кременчуцького мостів, проєктування Великої кільцевої дороги навколо Києва, відзначає з досягнень Кубракова Віктор Довгань, радник делегації ЄС в Україні, ексзаступник міністра інфраструктури з питань євроінтеграції.

Читайте також: 7 удивительных вещей, которые случились с дорогами в 2020 году (не только хороших)

Після відмови Укравтодору від практики "дробіння" підрядів та переходу до маршрутного принципу, стало легше контролювати якість ремонту, кажуть співрозмовники LIGA.net. Також ринок "видихнув" після введення в дію більш жорстких вимог до процедури оскарження – займатися тендерним тролінгом та блокувати закупівлі на місяці стало значно дорожче. 

Фаворит Зеленского. Министром инфраструктуры может стать Александр Кубраков. Кто он?
Владислав Криклий и Александр Кубраков (Фото: пресс-служба форума Украина 30)

Запитання до Кубракова

Втім не обійшлося без критики. Левова частка "Великого будівництва" – близько 70% за підсумками 2020 року згідно з даними CoST Ukraine – це поточний середній ремонт. І тут вартість будівництва 1 км дороги зросла – на 91,6% дорожче, ніж рік тому, хоча ціни на будівельні матеріали за рік зменшилися.

В Укравтодорі це пояснюють тим, що змінився підхід до середнього поточного ремонту. Втім запитання щодо контролю якості таких проєктів залишаються, апелюють в CoST: для них контроль, згідно чинних норм, необов’язковий. 

Довгань серед мінусів у діяльності Кубракова відзначає шляхи залучення коштів для дорожнього будівництва: "[Кошти] зосереджені тільки на Дорожньому фонді та облігаціях позики в українських банках. Треба залучати альтернативні джерела фінансування закордоном, крім ЄБРР і ЄІБ, працювати з Китаєм, Туреччиною, фондами ОАЕ та Катару". 

Читайте також: Дороги Зеленського: П'ять проблем великого будівництва

Найскептичніше діяльність Кубракова на посаді оцінює Юрій Ніколов, редактор видання "Наші гроші", яке спеціалізується на аналізі держзакупівель. Ніколов не раз заявляв, що за часів Кубракова на дорожньому ринку з'явився так званий картель, який став можливим через укрупнення тендерів Укравтодору. Таким чином, доступ до "найласіших" тендерів отримує 5-6 найбільших гравців. 

ГО "Ліга антитрасту", спільний освітній проєкт "Наших грошей" та "Ради захисту конкуренції та споживачів", минулого року подавала до АМКУ кілька заяв про можливу змову серед фаворитів "Великого будівництва". Але АМКУ не знайшов підстав для початку розслідування. 

Тим часом Генеральна прокуратура станом на початок грудня 2020 року, за даними ЕП, розслідує 866 кримінальних проваджень, які стосуються "Великого будівництва".

Читайте також: Эволюция экономиста Зеленского: от либертарианства к госкапитализму с привкусом социализма