Содержание:
  1. Авто: оренда та каршерінг
    1. Сервіси класичної оренди
    2. Похвилинна оренда Getmancar
    3. Каршерингові сервіси BlaBlaCar, Monocar, uRide.club 
  2. Електричка (приміська)
  3. Велосипеди
    1. Veliki.ua
    2. BikeNow
    3. ElectroVel
    4. Цитрус Прокат
  4. Електросамокати
    1. Bolt
    2. Kiwi
    3. Scroll (застосунок Bird) 

5 квітня в Києві запровадили жорсткий локдаун: суворі обмеження торкнулися всього громадського транспорту столиці. У метро, автобуси чи трамваї пускають лише власників спеціальних перепусток, призначених для працівників критично важливої для міста інфраструктури.

Згідно з даними КМДА, перепустки отримали близько півмільйона киян. Однак що робити решті, якщо є критична необхідність пересуватися містом?

У перший день запровадження локдауну ціни на таксі злетіли у 2-3 рази, місто скували затори. 

LIGA.net знайшла альтернативи.

Авто: оренда та каршерінг

У локдаун автолюбителі можуть зекономити на парковці – вони стали безкоштовними на майданчиках Київтранспарксервісу. Якщо власного авто немає, у місті доступна низка сервісів. Окрім таксі, які в перший день локдауну здорожчали в 2-3 рази, автівками можна кермувати власноруч або ж приєднатися до когось в потрібному вам напрямку. 

Читайте також: Uber, Uklon, Bolt. Чому в Києві здорожало таксі та коли знизятся ціни (так, знизятся) (укр.) 

Недоліки: потрібно мати час та бажання стояти в заторах. Останні два дні особливо в години пік Київ "почервонів", свідчать дані Google Maps. На основних артеріях міста спостерігаються затори, на всіх мостах – "тягнучки".

Спецпропуск не нужен: велосипеды, самокаты, каршеринг в Киеве. Где искать и сколько стоит
Пробки в Киеве утром 7 апреля

Сервіси класичної оренди

Такий варіант передбачає, що у вас є навички кермування та водійське посвідчення. Ціна на оренду авто залежить від його класу, а також від термінів прокату. У середньому оренда машини економкласу обійдеться в $15-50 на добу, бізнес-класу – до $90, преміумкласу – до $600.

Сума застави складає в середньому від $300-400, але в частині прокатних пунктів її можна зменшити, купивши додаткову страховку. 

Похвилинна оренда Getmancar

Обійдеться дешевше, однак теж має низку недоліків. Для того, щоб знайти авто, потрібно встановити застосунок, і якщо плануєте їхати не з центру, якось дістатись до найближчої автівки. Автомобіль можна взяти в одній зоні міста, а залишити – в будь-якій іншій.

Спецпропуск не нужен: велосипеды, самокаты, каршеринг в Киеве. Где искать и сколько стоит
Getmancar

Для оренди необхідно мати водійське посвідчення та стаж водіння від двох років.

Тарифи:

  • хвилинний – від 2 грн/хвилина;

  • годинний – від 75 грн/година;

  • добовий – від 670 грн/доба.

Якщо не продовжити годинний тариф, поїздка тарифікуватиметься за хвилинним тарифами від 2 до 4 грн/хв. або + 5 грн/км.

Пальне, страхування, паркування, мийка входять у вартість.

Каршерингові сервіси BlaBlaCar, Monocar, uRide.club 

Недоліки: менш безпечні варіанти, оскільки ваші попутники можуть переносити коронавірус. Також з недоліків може бути, що авто та попутників у потрібному вам напрямку в потрібний вам час відсутні – тоді є варіанти створити підписку і чекати на інших подорожувальників.

Донедавна у Києві працювали "маршрутки" від Uber Shuttle, однак з 5 квітня компанія призупинила роботу. 

Працюють сервіси BlaBlaCar та Monocar. Обидва схожі між собою за принципом роботи: водій задає маршрут та час виїзду, а до нього можуть приєднуватися пасажири у потрібних їм напрямках. 

Спецпропуск не нужен: велосипеды, самокаты, каршеринг в Киеве. Где искать и сколько стоит
monocar

Для попутників сервіс буде дешевшим, ніж таксі, а для водіїв – можливість частково компенсувати витрати на пальне. 

uRide.club працює схожим чином, однак через бота в Telegram. 

Тарифи залежать від декількох факторів: дистанції, часу, місця тощо. Також її може корегувати водій. Щонайменше у Києві – від 20 грн. 

Електричка (приміська)

Чи не єдиний варіант громадського транспорту, для якого не потрібно мати спеціальну перепустку, оскільки рух залізничного приміського транспорту через Київ не обмежували. Міська електричка підпорядковується Київпастрансу, тож для пересування нею потрібна перепустка.

Суттєвий недолік такого варіанту: ним складно скористатися, якщо живете далеко від колій. Також він містить більше небезпек підхопити вірус. 

Щодня через столицю курсують десятки приміських електричок, зокрема з лівого берега на правий та навпаки. Квиток коштує 13 грн. 

Час у дорозі залежить від розкладу. Так можна дістатися центру, скажімо, зі станцій Дарниця чи Лівобережна, за 30-40 хв. Враховуючи затори на міських мостах, – це порівняно швидко.   

Приміські електрички роблять зупинки на станціях Протасів Яр та Київ-Деміївський, які заходяться неподалік від центральних локацій міста. 

Дорожчий варіант (80 грн) – аероекспрес у Бориспіль: щогодини зупиняється на центральному вокзалі, Видубичах та Дарниці. 

Спецпропуск не нужен: велосипеды, самокаты, каршеринг в Киеве. Где искать и сколько стоит
Экспресс Киев-Борисполь (фото – Андрей Гудзенко/LIGA.net)

Велосипеди

Погода  досі  не ідеальна для тривалих велопрогулянок, однак для короткотермінових – цілком згодиться. І тут існує кілька варіантів. 

По-перше, велосипед можна придбати або відремонтувати старий. І, за словами співзасновника сервісу велопрокату Nextbike (не працює в Києві) та продажу й ремонту велосипедів Veliki.ua Олексія Кушки, багато киян з початком локдауну кинулись робити саме так.

"Зараз ажіотаж через ремонт: багато киян згадали про це в останній день. Також порівняно з 2019 продаж велосипедів зріс у 2-2,5 рази, оренда – "злетіла" в чотири рази", – каже Кушка.

Водночас зараз в Україні дефіцит через ускладнене постачання з Китаю.  

Читайте також: Cамая дорогая пробка в истории: шесть грустных цифр после шести дней простоя Ever Given в Суэце (укр.)

Скільки коштує орендувати велосипед? 

Спецпропуск не нужен: велосипеды, самокаты, каршеринг в Киеве. Где искать и сколько стоит
Велосипеди напрокат (Фото: Сергій Долженко/ЕРА)

Veliki.ua

Мінімум часу, на який можна орендувати велосипед, – один тиждень.  Ціна на послугу стартує з 1500 грн. Якщо брати в оренду на місяць – 3700 грн. 

У заставу потрібно залишити документ (добровільно) або 5000 грн. Ровер можна забрати у чотирьох пунктах видачі в місті або замовити безкоштовну доставку по Києву. 

BikeNow

Для того, щоб скористатися сервісом, потрібно зареєструватися в мобільному застосунку BikeNow, додати картку, перевести на особистий рахунок 200 грн (як депозит) та відсканувати QR-код на велосипеді. 

Локацій з роверами по столиці чимало, навіть у спальних районах – на мапі у застосунку видно, де найближчі велосипеди та скільки їх там – потрібний вам можна забронювати. 

Тариф за велопоїздки в цьому сервісі включає 5 грн за розблокування і 0,5 грн – за одну хвилину їзди. 

Є можливість придбати абонемент: за 399 грн/місяць можна кататися скільки завгодно, але кожні 30 хв потрібно пильнувати за тим, щоб завершувати та розпочинати нову поїздку, інакше буде вищий тариф. 

Спецпропуск не нужен: велосипеды, самокаты, каршеринг в Киеве. Где искать и сколько стоит
BikeNow город

ElectroVel

Пропонує погодинний прокат велосипедів з електричним приводом у Києві. Ціни на момент публікації стартували зі 159 грн. Забрати транспорт можна лише за однією адресою: Антоновича, 59.

Максимальна швидкість велосипедів – 45 км/год, запас ходу – до 120 км. Вбудований GPS-трекер. На тиждень електроровер можливо орендувати від 800 грн, існує варіант заміни батарей на заряджені в центрі Києва. 

Цитрус Прокат

Мінімальний час оренди – 15 хв (велосипедів – година), найменша сума застави – 500 грн. 

Ціна за годину оренди велосипеду – 70 грн, доба – 300 грн, взяти в прокат ровер на електротязі можна за 600-700 грн на добу або 200-300 грн – за годину. Електросамокат обійдеться в 300-350 грн за годину, на добу – в 600-750 грн. 

Суттєвим недоліком може стати лише одна точка прокату – на столичній Оболоні. 

Недоліки варіанту: треба вміти їздити на велосипеді та бути готовим до фізичних навантажень. До того ж, бути велосипедистом у Києві – не так вже й легко, а часто – небезпечно. У столиці існують проблеми з велоінфраструктурою. Зокрема, велодоріжки є далеко не всюди, а водії автомобілів не завжди ставляться до велосипедистів як до повноцінних учасників руху. 

Детальніше про ці проблеми читайте тут: 

В Украине – велобум. Что нужно сделать, чтобы велосипедистов не "убивали на дорогах"

Читайте також: Превратить Киев в рай для велосипедистов реально. Кейсы Амстердама, Парижа и Берлина

Електросамокати

З точки зору фізичного навантаження – легше рішення. Але з ним, як і з іншими варіантами мобільного електротранспорту, в столиці поки теж все небезхмарно. По-перше, в Україні загалом досі відсутнє правове поле щодо регулювання цих транспортних засобів – фактично вони поза правилами дорожнього руху. Тож, відповідно, це тягне за собою небезпеку потрапити в ДТП та абсолютно непристосовану інфраструктуру. 

Однак у столиці вже існує низка сервісів, які пропонують взяти електросамокати в оренду.

Для користування сервісами, потрібно завантажити в AppStore чи PlayMarket відповідні застосунки та скористатися підказками. 

У кожному з випадків потрібно зареєструватися, додати банківську карту та просканувати QR-код на самокаті. У жодному з варіантів не варто розраховувати на швидкість, вищу за 20 км/год. 

Bolt

Обрати самокат можна, перемкнувшись у застосунку таксі. На мапі видно, де саме є вільні самокати, можна зарезервувати потрібний вам – на карті заблокують 100 грн, які потім повернуть. 

Розблокування самокату обійдеться в 9 грн. З понеділка до четверга хвилина користування коштує 1,9 грн, з п’ятниці до неділі – 2,5 грн. На увесь день самокат можна взяти в оренду за 490 грн. 

Спецпропуск не нужен: велосипеды, самокаты, каршеринг в Киеве. Где искать и сколько стоит
самокаты Bolt

Kiwi

Щоб орендувати самокат Kiwi, користувачеві потрібно зарахувати з банківської карти щонайменше 200 грн як депозит. Якщо впродовж поїздки сума вичерпається, застосунок повторно її спише з банківської карти.

Розблокування обійдеться у 8 грн. Тарифи такі ж, як у Bolt: хвилина користування з понеділка до четверга вартує 1,9 грн, з п’ятниці до неділі – 2,5 грн. 

Scroll (застосунок Bird) 

У застосунку Bird можна обрати тариф (50, 100 або 200 грн) та зарахувати суму з карти. У разі резервування самокату на картці блокуються 85 грн, які потім повертаються. 

Розблокування транспорту Scroll коштує 10 грн. Тариф за хвилину користування єдиний, незалежно від дня тижня – 4 грн. 

 

Самокати усіх трьох сервісів зосереджені переважно в центрі міста, на лівому березі та спальних районах правого їх майже немає. 

Вони обладнані GPS-навігаторами. По завершенню поїздки, припаркований самокат в усіх трьох сервісах потрібно сфотографувати через застосунок, інакше доведеться заплатити штраф. Самокати не можна залишати на проїжджій частині та посеред пішохідних доріжок.

Scroll, Bolt або Kiwi пропонують залишити самокат у будь-якому місці, де його буде зручно взяти наступному клієнту. Такі зони зазначені на карті.