Україна - на восьмому місці в світі серед країн з найбільшою кількістю емігрантів: мільйони українців виїхали за роки незалежності. Повернулися - тисячі, а тих хто повертався "зі щитом", досягнувши успіху за кордоном, набагато-багато менше. Ми знайшли людей, які, попри багатообіцяючі перспективі за кордоном, повернулися або приїхали в Україну і досягли успіху у бізнесі тут, та попросили їх поділитися думками, чому та як успішним бізнесменом можна стати і в Україні. 

Першими героями проекту "А вдома краще!" стали Роман Хміль, генеральний директор та співзасновник Creative Quarter, засновник компанії SourceValley, яку пізніше поглинула компанія GlobalLogic, ініціатор створення ГО Моя дорога та руху BrainBasket Foundation (його думку читайте тут), Алекс Луцький, співзасновник та генеральний директор IT-компанії Innovecs (читайте думку тут) та Ілля Кенігштейн, засновник та CEO мережі бізнес-просторів Creative States (історія бізнесмена тут).

Наступний герой проекту - Алекс Ліссітса, президент асоціації Український клуб аграрного бізнесу та генеральний директор Індустріальної молочної компанії. Ось його історія та погляд на перспективи заснування та ведення бізнесу в Україні. Спойлер - все, навіть, дуже можливо.

__________

Я повернувся в Україну у 2006 році і це рішення для мене було досить складним. Народившись у простій сім’ї і провівши майже 17 років життя у невеликому та бідному селі на півночі Чернігівської області, з дитинства мріяв про велике місто і про круту роботу. Частково я вже був це реалізував. Навчався у Берлінському університеті і там же писав дисертацію. Отримав прекрасну роботу за кордоном з гарними можливостями для кар’єрного зростання. Загалом прожив у Німеччині та Австралії майже 12 років.

Коли мені стукнуло 33 роки, вирішив кардинально змінити життя. Деякий час ходив сам не себе не схожий, бо не міг прийняти рішення. І, коли я повідомив своєму роботодавцю в Німеччині, що повертаюсь в Україну, очевидно, він був у шоці пару місяців.

Після 13 років в Україні можу з впевненістю сказати, що я ні про що не шкодую. Я вирішив повернутися в агросектор і, думаю, зробив вірну ставку. Адже, за останні роки агросектор України перетворився з Попелюшки на реальну принцесу, яка може стати королевою за пару десятків років після відміни мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Перші роки перебування в Україні після повернення з Берліну були для мене тотальним шоком, але я вірив, що проб’юсь. В Україні, насправді, велике поле для креативних бізнесменів, можна легко потрапити наверх за кілька років, тоді коли у Німеччині на це підуть десятиліття. І ось чому:

Вхідний квиток у бізнес

В Україні почати бізнес можна з абсолютно невеликою кількістю грошей для стартового капіталу. В Європі лише створити і зареєструвати "ТОВ" потягне на декілька десятків тисяч євро. В Україні це все набагато простіше. Треба лише не боятися ризикувати.

Українці надзвичайно адаптивна і креативна нація

Вміти використовувати цей креатив у бізнесі — це ключ до успіху і конкурентна перевага по відношенню до інших країн. Наші фахівці, навіть, не знаючи іноземної мови, швидко розберуться, де проблема в імпортованому тракторі, і як його відремонтувати, що б він ще їздив десять років.

Величезне поле діяльності для молодих підприємців

Урбанізація крокує по всьому світу і впевнено йде Україною. Місто Київ з околицями на кшталт Броварів та Борисполя скоро матиме до 10 млн жителів. Їм треба запропонувати відпочинок на вихідні. Вже зараз не вистачає киянам місць, де вони можуть потратити зароблені гроші. А саме - на здоровий відпочинок, на трекінг, на просте та екологічно чисте харчування,і, при цьому, - не дорого. Можна відкрити як наметові містечка в лісах Чернігівщини, так і прокладати маршрути на кшталт Вишиваного шляху на Житомирщині.

Київ та Одеса стають все більш цікавими для міжнародних туристів-клаберів. Деякі київські клуби вже входять в топ рейтинги Європи. Можливість прилетіти з Берліну та Лондона до Києва за 50 євро, відкривають море можливостей для туризму. Чим не час для нового "Казантипу"?

Агросектор є один з найпрогресивніших у світі

Реформа земельних відносин в Україні зможе зробити майже неможливе, а саме - дозволити нашому агросектору не лише увірватися у світову аграрну лігу чемпіонів, але і утримувати цей титул щонайменше десяток років.

Величезні можливості саме для невеликого бізнесу, починаючи від ІТ-рішень, закінчуючи сільським туризмом.

Освіта стає все більш цікавим напрямком, на якому концентрують увагу багато компаній і все більше вкладається грошей у неї. Освіта і підвищення кваліфікації працівників - тут непочатий край роботи для підприємців.

Я обрав Україну і дуже радий з приводу свого рішення! Завжди готовий допомогти тим, хто хоче повернутися в Україну і почати тут свій власний бізнес.

Якщо ви або ваші знайомі жили, навчалися, вели бізнес або працювали за кордоном, але в якийсь момент вирішили приїхати/ повернутися в Україну і вже тут стати підприємцем, а головне - хочете поділитися позитивними враженнями ведення бізнесу в Україні, пишіть на [email protected]. Ми обов'язково розглянемо і опублікуємо їх досвід.